Atle Lundhaug

Bare en sekundviser.

Visste du at sekundviseren på klokka di beveger seg med ei hastighet på 1/86400 del av jordas rotasjonshastighet på et døgn ?

Hvorfor forteller jeg deg dette ? Jo fordi du som jeg kan skille kortviseren fra langviseren og sekundviseren. Det har Gullhjertet mitt problem med, klokka var 10 på 11 altså dekket langviseren kortviseren på hennes klokke mens sekundviseren sto på 6. Da ble klokka 11.30 for henne. Høres lett ut for oss dette med klokka, men kanskje minnes du hvor vanskelig det var da du skulle lære deg den. Nå er den lærdommen i ferd med å forsvinne fra Gullhjertet mitt med alle de problemer det medfører. Det blir ikke feil hver gang, men nokså ofte skjer det. Vi må lære klokka på nytt. Så kunne vi jo kjøpe en digital med lysende tall og 24 timers visning det ville vel være det enkleste tenker du. Det er ikke slik for begrepene morgen,dag,kveld og natt betyr egentlig ingenting for henne. Hun kan si kl. 22 “så lenge mørkt det er i dag” Tidsbegrepet er i ferd med å bli borte. Det samme er dager for både i går og i dag gikk hun som alltid ned etter avisen selv om hun så i boka si at det var rød farge på dagene.

For hver gang noe er i ferd med å forsvinne så blir det like uforståelig hos meg. Det går litt tid så finner jeg alltid på noen grep som gjør at vi finner tilbake igjen, men hvordan finne igjen tiden som har gått tapt ? For å forstå tiden må vi forstå klokka som jo er vårt eneste mål på tid.

Har du tenkt på hvor mye som er knyttet til et klokkeslett, en dag, en dato, en måned og et år ? Forsvinner noe av dette så forsvinner også opplevelsene sammen med disse. Det skal bare en sekundviser til.