Atle Lundhaug

Best mulig,lengst mulig er mitt mål.

​Norsk revidert mini mental status evaluering.

MMSE-NR3

https://nhi.no/skjema-og-kalkulatorer/skjema/geriatripleie/mmse-nr2-mms-norsk-revisjon/

Dette er en test som brukes for å få kunnskap om hvordan hjernen fungerer hos en person med demens.

Vi har jo vært på Sanderud til ny konsultasjon og det er et ½ år siden sist så det var litt spennende hvordan det var nå i forhold til sist. Det har jo vært en veldig urolig måned selv om siste uka har vært bra og det har vært veldig vanskelig å få alt til å fungere. Allikevel har vi fulgt det sporet vi hadde gått opp og aldri gitt opp. Det viste seg å være det riktige for selv om jeg mener at det har blitt helt klare tilbakeskritt så greide hun seg bedre nå enn første gangen. Det som jeg merker har blitt dårligere er nok korttidsminnet for der hadde hun dårlig resultat. Hun har jo alzheimer og den sykdommen blir jo ikke borte, men lever videre og vil gjøre mer skade.

Det var nesten så gråten kom da legen sa han var imponert over Gullhjertet mitt. Å få en slik belønning for søvnløse timer og mange tunge stunder gjør virkelig godt.

Vi prøver å få hverdag så like den forrige som mulig for at hun skal ha følelsen av trygghet og det har vi lykkes med. Det gir jo også læring som senere gir en følelse av mestring. Den følelsen av mestring fikk hun i dag og er veldig fornøyd med seg selv.

Det som er verst er egentlig dette med korttidsminnet, men det får vi ikke gjort noe med annet enn å bruke lappesystemet vårt. Så har vi dette med tidsfaktoren og det skal vi få gjort noe med, litt hjelpemidler og en god porsjon kreative ideer så skal vi få det bedre det tror jeg på.

Basen for alt vi gjør er best mulig, lengst mulig. Jeg er så dum at jeg tror kjærligheten og avhengigheten vi har til hverandre er det som er vår største hjelp. Det spiller ingen rolle om hun ikke husker navnet mitt alltid så lenge følelsen et kyss, en omfavnelse og en klem gir er den rette. Det er koden til vårt indre liv. Det å vise den samme respekt og kjærlighet selv om mye er forandret er også med på å gi livskvalitet.

Det var den beste dagen på lenge. Den ga kanskje ikke så mye håp, men den ga kunnskap.