De små gleder er gratis.

Jeg tenker at mange små gleder blir fort til store og gratis er de også. Igår var det litt regn, litt overskyet, litt regn og bitte litt sol. Solstråler og vann gir noen ganger mye rart og det leter Eli og jeg ofte etter. Tegene er morsome små kryp som når de blir skremt skiller ut et stoff som lukter vondt. Det er kort og godt for ikke å bli spist. Den vanligeste er Grønn breitege (Palomena prasina) og den er ikke bare grønn fordi den skifter skinn en del ganger. Denne har skiftet til betydlig vakkrere farge enn grønn. Bildet lyver en del for sola reflekterte i skinnet med den stinkende væsken g da ble det slik, vi leitet etter lysbrytning og fant den her på Grønntega.

Dette er også en nokså vanlig tege som gjærne koser seg med jordbær og bringebær. Vi har vel alle spist bær med ei bærtege som smakssetter. Det smaker som farfar brukte si ” død og grønne djæveler ”  Den kan variere litt i størrelse og passer perfekt inn i hagebringebær. Denne bærtegen (Dolycorus baccarum) koser seg i sola på en løvetannknopp.

Så fant vi denne børsten som jeg ikke husker navnet på, men kanskje du som leser her husker det. Hårete raring son blir til en ball om du pirker borti den.

Da skal vi ut å se om vi finner noe rart av planter eller dyr og det gjør vi sikkert for alt som trengs er ei lita solstråle og en skygge. Vi trenger ikke natur i panorama vi har alt der vi hadde tenkt å sette ned beinet når vi går. Tør man egentlig sette ned foten uten å ha sett nøye etter.

Einar Skjæraasen har et dikt som jeg liker godt.

Du ska itte trø i graset.

Du ska itte trø i graset.
Spede spira lyt få stå.
Mållaust liv har og e mening
du lyt sjå og tenkje på.
På Guds jord og i hass hage
er du sjøl et lite strå.

Du skal itte røre reiret,
reiret er e lita seng.
Over tynne bån brer erla
ut sin vâre varme veng.
Pipet i den minste strupe
ska bli kvitring over eng.

Du ska itte sette snuru
Når du ser et hara-spor.
Du ska sjå deg for og akte
alt som flyg og spring og gror.
Du er sjøl en liten vek en,
du treng sjøl en storebror.