Atle Lundhaug
cof

Smaken av jul.

Som jeg jo har fortalt før så er ikke jula min favoritt. Det må i så fall være Jula på Thon Senteret nord. Høytiden jula er vel et nødvendig onde for at handelsstanden skal få solgt på oss tre ganger så mye som vi trenger og vel så det. Besøker du senteret lengre sør i Charlottenberg nå om dagen så får du et inntrykk av at nordmenn flest har et alkoholproblem av den store typen. Ikke forstår jeg at de tør ta med et par handlevogner av de edle dråpene over grensen. Der på grensen i dag sto tollerne med bommen nede og bare ventet på juledrammen sin. Så var det jula da. En ting er bra med den. Glassene med julesild. Disse glassene som har en metalllåsing over lokket og den røde gummistrikken under for å holde tett. På Samvirkelaget har de disse av merket Gjendemsjø. Nettopp et slik glass klarte jeg ikke gå forbi i kveld etter jeg hadde vært hos Gullhjerte mitt. Sursild og riskaker/knekkebrød eller det søte svenske glutenfrie er jo ikke det samme som riktig brød. Det ble til å ta en kikk etter et speltbrød som ikke inneholder hvete. Jeg har faktisk overlevd dagen derpå et par ganger med ei skive av det brødet. Denne gangen var jeg heldig for det var ett brød igjen. Med et smil om munnen, sursild på glass og et for meg mulig spiselig brød dro jeg lykkelig heim. Glutenfri ølboks, ei brødskive, sursilda og smørbutten entret kjøkkenbordet med ekspressfart for her skulle jeg kose meg. H……..ringen røk på den f…….boksen, men kniven er alltid i lommen så That`s easy. Mmmmmmm ølboksen ble halv, den hadde rista heim på en litt dompete fylkesvei forbi bedehuset. Briller, t-skjorte og gaspbuksa mi luktet øl. Hva gjør vel det med tanken på hva glasset rommer av herligheter. Jo da, under lokket var det et slik plastgitter for å holde alt på plass liksom. Sprette det ut er å lett som helst. Det lukter sursild også av t-skjorta og buksa mi. Nå kunne det jo neppe skje mer så jeg kjørte gaffelen ned i glasset etter silda mens Vamp laget en sikledam på golvet ved beina mine. alle med en labrador er sikkert godt kjent med fenomenet alltid sulten labb. Tyttebær, gressløk og sølvblank fin løk lå og badet i smøret på brødskiva. Hvor var silda ? Ny runde i glasskrukka og der nappet det, jeg fikk fisk. Nå orket ikke jeg vente lengre så brødskiva sklei ned. Å det var godt, alt hat til jula var som blåst bort. Tanken på at jula varer helt til påske gjorde at en ny plan ble lagt. Kjøpe flere glass i morgen. Ny runde brødskive nr.2 på plass samtidig som resten av ølboksen havnet oppi asjetten. Så var det vel dette som heter ølbrød. På med mer løk og tyttebær og sannelig ble det napp på første forsøk. Ei brødskive speltbrød er jo ikke store greiene og sildebiten så litt bortkommen ut så jeg fisket videre og fikk faktisk en bit til. av natur er jeg som kjent veldig naiv, men også veldig skeptisk til tingenes tilstand. 700 g netto,krydrede sildebiter 34%, løk 16%, tyttebær 7%, gressløk,lake 43%. Kan det kalles julesild da ?  

Smaken av jul se det fikk jeg. Jo, lukta også. Vaskemaskin neste.