Atle Lundhaug

Sommeren 68.

Det var sommer og det var sol i 1968. Blodtrimma Tempo Corvett Comet var innkjøpt for penga tjent hos han bestefar. Han bestefar var snekker om sommer og jeg var med hver sommer som læregutt. Han bestefar var en tidlig sinnasnekker for å forsøke lure seg unna var ikke et forsøk verdig, ikke ville jeg heller for han bestefar var forbildet mitt da som nå.

Men det var den mopeden. Den var noe ombyggd får eg vel si og det var ikke lov da heller, men det var ikke så farlig det som ikke var lovlig fa som nå. Sotar’n lensmannen i Eidskog da var streng så vi kjørte sakte gjennom Skotterud. For min del var jo det meste ulovlig for jeg var ikke en gang gammel nok, jeg var 15. Det visste nok sotar’n, men vi oppførte oss bra så lenge han var i nærheten.

Med meg hadde det skjedd ei forandring før på det året så jeg var ikke så mye sammen med de andre gutta. Jeg hadde fått meg en kjærest som jeg nødig ville gi slipp på. Det var ho Eli og ho var fager, omtrent slik som Synnøve Solbakken eller å var det hun het. Langt lyst hår med bølger i hadde ho og et veldig pent ansikt. Så mye mer tenkte jeg nok ikke på for jeg hadde jo akkurat bytta fiskestanga med den gode handa hennes Eli. Gleden med å holde i fiskestanga å sitte nedi Børrudfossen å vente på napp var blitt borte. Den handa var god å holde i.

Vi holdt oss mest for oss sjøl og kjørte moped rundt omkring, veldig ofte til Skillingfors for svenske mopeder gjorde bare 30. Corvetten nedover den lange bakker forbi Folkets Park med 2 på kunne komme opp i 80, men da skalv både mopeden, Eli og jeg ille. Trur ikke det var farlig for det meste var ikke det den gangen. Jeg som før hadde vært en villstyring med dobbelt ADHD som far min sier nå hadde blitt from som et lam, det var nok den gode handa hennes Eli som hadde skyld i det. Det var litt moro disse tura over grensen for det ga en god følelse av makt å se svenskegutta ligge langflate over tanken for å få mer fart mens vi kjørte på nest høgeste gir. Det var bare å legge inn det siste å juble See You Later Alegator mens svenskegutta ble borte i røyken, stillbar dyse det var tingen.

Det var den sommeren jeg fant ut forskjellen på ei fiskestang og ei jente. Det ble aldri så mye mer fisking på meg, Eli hadde overtatt.