Atle Lundhaug
litt glad ikveld
Litt glad ikveld.

Vi laget oss en glad dag.

Så var det resten av dagen da og den kan jeg summere enkelt slik. Utrolig koselig.

Jeg hentet jo Eli før lunsj slik at vi skulle få mest mulig tid sammen. Isabelle,Trond og Bruno skulle jo komme og jeg vet jo av erfaring at det kan bli litt problem. Da er det greit å slite ut henne litt først. Vi gjorde unna litt husarbeide og så ble det lunsj. Jeg gjorde som jeg alltid  gjorde da hun bodde hjemme, hun får gjøre så mye hun klarer. Det er egentlig veldig mye bare hun ikke får for mange oppgaver. Slike enkle ting som å sette på bordet og rydde bort igjen går så fint. Dette med vandringen så jeg nå som før at det blir veldig mye mindre av dersom jeg klarer å holde henne igang mye. Det er jo dette med å rive toalettpapir som forstyrrer veldig for det er jo egentlig det hun gjør da hun forsvinner på huset. Nå hadde jeg bestemt meg for å passe på dette med væskeinntak for jeg synes hun så ofte virker slakk i huden. Dehydrert kan alle bli og spesielt når du ikke helt vet om du trenger vann. Vi pratet mye om dette i går kveld Pia og jeg. Pia har jo erfaring fra sin jobb og jeg kjenner jo Eli`s tidligere rutiner. Det er rutiner fra da hun ikke var syk eller i hvertfall ikke synlig syk. Eli tok unna 2 – 3 liter om dagen. Den gamle måten med ½ liter flasken tok vi i bruk nå og da styrer hun vanninntaket bra selv. Det blir jo en forskjell også for henne når hun går på toalettet og kommer ut fornøyd og sier “ å det var godt “ Nå som jeg sitter her og skriver så har hun faktisk fått i seg 1 ½ liter rent vann og da noen glass brus. Slakken i huden er borte og hun ser mer ut som hun skal. Så fort lunsjen var ferdig begynte vi å laget til med litt middag for mat må jo de ha som har kjørt bil langt. Hun er så flink til å hjelpe til dersom jeg ber om det, men det krever jo at jeg holder henne igang. Da får jeg mye mindre vandring som belønning. Blir det litt mye å gjøre så blir hun litt krass i måten å prate på. En ting jeg merker mer nå er dette med nær berøring som å ta rundt henne det fungerer veldig dårlig. Da kommer det med en gang “ jeg har vondt i magen “ Blikket faller i gulvet og hun drar seg litt unna.

Det var litt koselig å være flere til middag for meg som er vant til å spise alene og i dag var det faktisk dag to med felles måltid. Både Isabelle og Trond fikk seg noen gode flir for jeg fikk en del salver av min bedre halvdel. Det skal ikke så mye til før det kommer noe, men i dag var det kun kommentarer ikke ment som å såre. Det er sikkert veldig rart å se stille rolige mamma / svigermor være så talefør. Tror også det var litt godt for Isabelle og dra den lange veien opp til Kolbu med en klump i halsen. Visst er mamma forandret, men det at man kan si ha det bra gi en klem og dra hjem uten å måtte lure seg avsted er nokså mye bedre.

Hun er mye enklere her hjemme og har vært veldig god og snill i dag. Vandret mindre har hun også gjort og hun har fått akkurat det samme i kjemisk vei som på 3C. Jeg er jo vant til at det som fungerer en gang ikke gjør det neste, men mye er nok opp til meg også når hun er hjemme. Jeg må holde henne igang så mye som mulig. Det var veldig synlig akkurat i dag og det gir meg jo noen tanker videre. Farlig å tenke for mye det har jeg lært meg, men det er jo godt å se at litt slit betaler seg så godt. Nå er klokka 19.30 og Gullhjerte mitt har fått seg et varmt bad, litt kveldsmat on nå en liten tuppelur. Hun har blitt bortskjemt på 3C for jeg mått smøre på kveldsmaten og servere den i gostolen. To brøskiver med bunost og jordbærsyltetøy :-)) Hmmmm :-))

Nå gjenstår bare å få henne til å sove natten ut for det kan hende tuppeluren nå ikke akkurat er til hjelp med det. Jeg er faktisk litt stolt av meg selv for jeg har klart det jeg ønsket, det å gi Eli en god dag i hennes hjem. Nå kan jeg planlegge for en uke om gangen og det er luksus. Det å få litt mer kvalitetstid sammen med henne fungerte i hvertfall i dag.

Jeg fikk jo noen ideer fra LivKarin i Facebook gruppen Demensrådgiver  om at kanskje vandringen kan være aktivitet mangel. Eli har jo alltid vært i god form så nå skal jeg prøve legge besøkene slik at vi kan få en tur ut sammen når jeg er på besøk hos henne.  Det er så utrolig godt å få litt impulser som kan gi en liten lysåpning.

Vi laget oss en glad dag.