Atle Lundhaug
Gruppen voldelige demente er vet helt nytt begrep. Det var de ordene de brukte på radioen.
Skal også Gullhjerte mitt passes på av Securitas

Gruppen «voldelige demente»er et helt nytt begrep. Det var ordene de….

Gruppen voldelige demente er vet helt nytt begrep. Det var de ordene de brukte på radioen. Oppfinneren av denne betegnelsen er vel kommunaldirektør for helse i Trondheim, Helge Garåsen. Nå er begrepet i seg selv helt feil for ingen kan vel være en sykdom. Å jo da, visst kan mennesker med demens være voldelige, men sykdommen kan de ikke være. Demens og kreft er sykdommer. Prøv å plasser kreft inn i setningen så forstår du hvor feil det er. Eneste forskjell er at demens er 100% dødlig.

Nok om det. For min del våknet jeg opp for fullt da jeg fikk den reportasjen inn på øret. Jeg bli sint. Historien gjentar seg for allerede i 2003 kunne vi lese om det samme. Kom ikke å fortell meg at det går fremover i det vi kan kalle Demensomsorgen. Det er 16 år siden vi kunne lese det samme. Dersom ikke dette kan kalles en fallitterklæring over hvor mye kursing/opplysningsvirksomhet har hjulpet så vet ikke jeg.

Hva skal Securitas gjøre når en situasjon oppstår ? Legge den syke i golvet å sette på håndjern ? Hva kan de som ikke pleierne BURDE kunne ? Få litt mer pleiere på vakt burde vel være en bedre løsning. Er det slik at Securitas er der gratis ?

Tenk deg at du står på et bad et sted du ikke er helt sikker på hvor er. Inn kommer det en person du ikke kjenner. Du får beskjed om at du skal pusse tennene dine. Du hører jo, men liker litt dårlig at den fremmede sier dette til deg. Du er voksen og kan bestemme selv. Hadde du tålt 20 påminnelser om tannpussen ? Jeg hadde ikke tålt det og jeg er frisk i hodet. Hva tror du ville ha skjedd dersom du hadde tatt fram tannbørsten, tatt på tannkrem og sagt Værsågod ? Jo, du hadde fått Takk til svar.

Mas og stadig påminnelser gjør jo en person usikker og ofte ender det opp med litt temperatur. For de som bor på institution så er jo dette deres hjem. De må kunne gå ut og inn av rommet sitt. Er døra til rommet låst, ja så er døra til hjemmet låst. Da blir man jo redd. Redsel og usikkerhet fører til en aggressiv opptreden. Noen ganger vil han/hun ikke ta pillen sin. Er den ikke livsviktig så er det vel ikke så farlig.

Neida, jeg kan ikke dette så bra, men jeg har fått lære av mine feil. Eli er verdens beste lærer fordi hun er den hun er. Flere ganger i uka tar jeg henne hjem for at hun skal få seg et bad. Eli er redd for å få vann i ansiktet. Som frisk likte hun ikke ha hodet under vann. Derfor er det vanskelig å få henne til å dusje nede på sykehjemmet. Prøver de eller maser de så blir hun sint, sikkert som banken.

Hva gjør da pleierne på 3C ? Jo, vi samarbeider og Eli er ren, fin og litt gladere. For å få henne til å vaske seg tar jeg bare fram en flaske Asan og en klut. Resten gjør hun selv. I går lå hun nesten 1 time i badekaret. Det tar fryktelig mye tid å få til, men det gir jo en gevinst.

Livskvalitet

Jeg bruker oss for å vise deg at gjør man ting galt eller prøver å få ting til å skje raskere da blir det uro. Usikkerhet gir uro og uro gir sinne, urospiralen kaller jeg det. Den må du bryte i starten.

Skal vi godta at de vi er glad i skal ha uniformerte fra private vaktselskap gående rundt i sitt hjem ? Det er flere pleiere på jobb vi trenger og med mindre vaktselskapene kan fylle den stillingen så skal de ikke være der. Jeg synes det er en skammelig måte å behandle syke mennesker på.

2 Kommentar postet

  1. Jeg tenker at det er som å jobbe med «psykisk utviklingshemmede». «Jobbe» med hendene på ryggen omtrent, finne fram tannbørste osv som du skriver, være på forskudd. Legge tilrette. De må som regel ha hjelp til tannpuss da, men er sikkert rutine for den som alltid har pussa sjøl. Ikke bruke mye ord, en «kommando» i «slengen». Ja og tolmodighet er helt nødvendig. Vente. Du har skjønt det meste du Atle!

  2. Du finner gode ord og forklaringer som alle burde lese!
    Hvpu bruker to på en, når noen er «vanskelig» Kanskje det burde bli et krav for våre «vanskelige» demente. Man kan undres..

Kommentarer er lukket